Twój koszyk jest pusty ...

Data dodania: 17-09-2012 Składniki na farsz:

- obieraczka z japońskimi ostrzami
- 0.5 kg mięsa wieprzowego (np. łopatki)
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyzka oleju
- przyprawy: sól, pieprz, kminek, papryka ostra

Składniki na ciasto:
- 0.5 kg mąki pszennej
- kostka zimnego masła
- 200 ml śmietany 18% tł.
- 1 opakowanie suchych drożdży
- tymianek
- 1 jajko

Sposób przygotowania:

Obieraczką obieramy warzywa. Mięso kroimy w niewielkie kawałki. Mięso razem z warzywami gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ostygnięciu, mielimy wszystko w maszynce. Na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebulkę dodajemy do mięsno-warzywnego farszu, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem, kminkiem i szczyptą ostrej papryki. (Gdyby farsz był zbyt suchy, można dodać 2 łyżki wywaru, w którym gotowało się mięso z warzywami).

Ciasto: W dużej misce mieszamy mąkę z drożdżami instant i tymiankiem oraz szczyptą soli, następnie wlewamy śmietanę oraz dodajemy pokrojone w paski zimne masło. Energicznie zagniatamy ciasto, aż utworzy się elastyczna i gładka kula. Ciasto należy rozwałkować i wykrawać krążki, na które nakładamy po łyżce farszu i łączymy brzegi, formując pierogi. Jajko należy rozbełtać w miseczce i za pomocą silkonowego pędzelka rozprowadzić po surowych pierogach. Pierogi pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 minut (lub gdy będą już złociste). Po 10 minut można przewrócić pierożki i także posmarować surowym jajkiem.

Smacznego!

Przejdź do strony głównej

Koszyk

Twój koszyk jest pusty ...

Kontakt

Chmura tagów

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl