Data dodania: 23-04-2012Burrito
Składniki (porcja dla 4 osób):
- osłonka na patelnię
- 500 g mięsa mielonego (może być indycze lub wieprzowo-wołowe)
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 puszka kukurudzy
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 200 g przecieru pomidorowego
- papryka ostra, pieprz, sól
- 4 pszenne placki tortilla
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę wraz z przecisniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy mięso (należy je dobrze rozdrobnić i często mieszać, żeby na patelni nie stworzyły się grudki) i podsmażamy przez ok. 5 min. Dodajemy kukurydzę, fasolę oraz przecier pomidorowy. Wszystko mieszamy i dodajemy przyprawy wg uznania. Zmiejszamy ogień i przykrywamy patelnię osłonką na patelni. Dusimy przez około 15 min.
Gdy sos z mięsem jest już gotowy, wykładamy go na tortille i składamy w kopertę (ja pomogłam sobie wykałaczkami). Złożone placki wkładamy na 10-15 min do piekarnika.
Smacznego! Przejdź do strony głównej