- porcelanowe naczynie do zapiekanek
- 2 długie cukinie
- 250 g mięsa mielonego
- 200 g kaszy kuskus
- 100 g pieczarek
- 1 cebula
- 3 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: bazylia, oregano, słodka papryka
- żółty ser do posypania
Sposób przygotowania:
Cukinię myjemy i przekrajamy wzdłóż na dwie części. Połówki należy wydrążyć z miąższu. Kroimy cebulę, miąższ z cukini, pieczarki oraz uprzednio sparzone i obrane ze skórki pomidory. Na oliwie szklimy cebulę, a następnie dodajemy mięso mielone i miąższ z cukini. Gdy mięso jest już gotowe, dodajemy pomidory. Cały sos przelewamy do naczynia. Na patelni smażymy również pieczarki na maśle i dodajemy do sosu. Sos należy także przyprawić wedle uznania.
Kaszę kuskus zalewamy gorącym bulionem i przyrządzamy według przepisu na opakowaniu kuskusu.
Gdy kasza jest gotowa łączymy ją razem z wcześniej przygotowanym sosem. Powstałym farszem nadziewamy cukinię.
Porcelanowe naczynie smarujemy oliwą bądź masłem. Układamy na nim łódki z cukini. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie posypujemy cukinię startym serem żołtym i zapiekamy przez następne 10minut.