- przesiewacz do cukru
- szklanka owoców (ja polecam truskawki)
- 5 dużych jajek (lub 6 średnich)
- 2,5 szkl. mąki
- 1,5 szkl. cukru
- pół szkl. oleju rzepakowego
- 2 łyżki wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
Nagrzać piekarnik do 170C. W misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej zaś misce ubić jajka wraz z cukrem. Po ok. 3 min. dodać olej, wodę, a następnie mąkę z proszkiem. Przygotowane ciasto przelać do tortownicy (moja ma ok. 24 cm). Na wierzch położyć owoce. Pieczemy ok. 40 min do suchego patyczka. Gdy ciasto przestygnie, obficie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Przejdź do strony głównej