- Osłonka na patelnię
- 1/2 szkl. soczewicy zielonej
- mięso z 2 udek z kurczaka
- 250 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1 marchew
- 1 duża cebula
- 1 puszka pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, kminek, majeranek, papryka słodka
- olej
Sposób przygotowania:
Gotujemy soczewicę do miękkości w osolonej wodzie.
Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paski. Pokrojone mięso z kurczaka obsypujemy wszystkimi przyprawami i odstawiamy na 10 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy ceublę z czosnkiem. Następnie dodajemy mięso z kurczaka i smażymy na złoty kolor. Dodajemy wszystkie pokrojone warzywa. Wszystko zalewamy pomidorami z puszki (jeśli jest taka potrzeba, dodajemy trochę wody). Przykyrwamy osłonką na patlenię i dusimy do miękkości. Gdy soczewica będzie już miękka, odcedzamy ją i dodajemy do naszego gulaszu. Dusimy, aż wszystkie warzywa oraz mięso będzie miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!