- forma na tartę
- 200 g mąki
- 30 g cukru pudru
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
Składniki na krem:
- 500 g serka mascarpone
- 120 ml schłodzonej kremowej śmietanki
- 50 g cukru pudru
- 500 g truskawek
Sposób przygotowania:
Łączymy mąkę, cukier, jajko oraz posiekane nożem masłem i szybko zagniatamy ciasto. Kulę ciasta zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. pół godz.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, wylepiamy formę silikonową ciastem. Na ciasto wsypujemy kulki obciążające i wstawiamy do piekarnika na 15 min. Po tym czasie wysypujemy kulki i pieczemy bez obciążenia przez następne 10 minut. Studzimy ciasto w formie.
Ubijmay śmietanę, następnie łączymy ją z serkiem oraz cukrem pudrem. Wylewamy krem na ostudzone ciasto i ozdabiamy truskawkami.