Twój koszyk jest pusty ...
» » Przepis na szparagi pod beszamelem

Przepis na szparagi pod beszamelem

Data dodania: 02-05-2012 Składniki:
- silikonowy składany durszlak
- pęczek szparagów
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- gałka muszkatołowa
- pieprz i sól



Sposób przygotowania:
Szparagi obieramy z zewnetrznej skórki oraz usuwamy twarde końcówki. W osolonej wodzie gotujemy szparagi przez ok. 15 min.
W tym czasie zaczynamy także przygotowyać sos beszamelowy: na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło. Gdy masło będzie już rozpuszczone, zmniejszamy ogień, i ostrożnie dodajemy mąkę, ciągle mieszając i uważając, aby nie powstały grudki. Gdy mąka się ładnie połączy z masłem, wlewamy stopniowo lekko podgrzane mleko i ciągle mieszamy. Dodajemy także gałkę, sól i pieprz do smaku. Gdy sos będzie miał już gładką konsytencję, zdejmujemy go z gazu i polewamy nim ugotowane szparagi.

Serdecznie polecam!
Przejdź do strony głównej

Koszyk

Twój koszyk jest pusty ...

Kontakt

Chmura tagów

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl