Składniki: - składany silikonowy durszlak
- 200 g dowolnego makaronu
- 1 cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała czerwona papryka
- 150 g pieczarek
- 150 ml kremówki
- 100 g parmezanu
- listki świeżej bazylii
- sól, pieprz
- oliwa
Sposób przygotowania:
Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażany przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy paprykę, pieczarki i cukinię. Smażymy wszystkie warzywa, aż będą miękkie. Następnie dodajemy listki świeżej bazylii oraz doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy patelnię z ognia i wszystko zalewamy kremówką i mieszamy. Gdy makaron będzie gotowy, odcedzamy go w durszlaku. Nakładamy na talerz makaron, polewamy sosem z cukinii oraz posypujemy startym parmezanem.