- forma do ciasta:
- 150 g mąki
- 150 g masła
- 1 żółtko
- 75 g cukru
- ok.300 g rabarbaru
- 2-3 łyżki cukru do rabarbaru
-beza: 2 białka, 50 g drobnego cukru oraz 1 łyczeka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 170C. Składniki na ciasto, czyli mąkę, masło, cukier oraz żółtko łączymy i wyrabiamy ciasto. Następnie wylepiamy przygotowanym ciastem foremkę. Obrany oraz umyty rabarbar należy pokroić w nieduże kawałki, które wykładamy na ciasto i posypujemy cukrem. Wszystko pieczemy ok. pół godz. w 170C. Pod koniec tego czasu, ubijamy białka z cukrem i cytryną. Po 30 min pieczenia, rozprowadzamy pianę na cieście i zapiekamy przez ok. 5-10 min.
Smacznego!
Przejdź do strony głównej