Data dodania: 13-07-2012Składniki: Forma do zapiekanek typu pie
Ciasto
300g mąki
1 łyżeczka soli
175g zimnego masła
3 łyżki zimnej wody
Nadzienie
500 g jagód lub borówek
łyżeczka cynamonu
2 łyżki budyniu śmietankowego
cukier (ilość dowolna, w zależności od owoców)
Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy z solą i wyrabiamy ciasto z masłem, stopniowo dodając wodę. Ciasto ugniatamy i wałkujemy na blacie. Wykładamy nim naszą porcelanową formę, a resztę wkładamy do lodówki.
Na ciasto wykładamy kuleczki obciążające i pieczemy 10 min w piekarniku rozgrzanym do 200 C.
W tym czasie mieszamy jagody z cynamonem, budyniem i cukrem.
Lekko podpieczone ciasto musimy ostudzić, a następnie wykładamy jagody. Resztę ciasta wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy. Przykrywamy całość naszego placka. Wierzch można posmarować jajkiem. Pieczemy całość w piekarniku przez ok. 40 min w temperaturze 200 C.
Smacznego!