Twój koszyk jest pusty ...
» » Kurczak z warzywami w garnku rzymskim

Kurczak z warzywami w garnku rzymskim

Data dodania: 14-06-2012 Składniki:

- garnek rzymski
- udka z kurczaka - 8 szt.
- 5 ziemniaków
- 5 pieczarek
- 1 cukinia
- 1 cebula
- szklanka bulionu warzywnego
- 5 ząbków czosnku
- oregano, estragon, sól i pieprz


Sposób przygotowania:

Garnek rzymski należy namoczyć na 20 minut w zimnej wodzie.
Kurczaka nacieramy czosnkiem oraz przyprawami.
Wszystkie warzywa kroimy na kawałki.
Do garnka wkładamy ziemniaki, cebulę oraz inne warzywa. Na wierzch wkładamy kurczaka układamy najpierw ziemniaki, następnie pozostałe warzywa. Na wierzch układamy udka z kurczaka. Wszystko zalewamy builonem. Garnek wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy ok. 1.5 godz w temperaturze 180C.

Możemy zdjąć pokrywkę garnka na 15 minut przed końcem pieczenia, aby się ładnie zarumienił.

Smacznego!

Przejdź do strony głównej

Koszyk

Twój koszyk jest pusty ...

Kontakt

Chmura tagów

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl