Data dodania: 26-04-2012Składniki: - silikonowa foremka do jajek
- odrobina oleju rzepakowego
- jajka (w zależności, ile chcemy ich zjeść na śniadanie:) )
- sól, pieprz
-szczypiorek
-tostowane kromki ulubionego chleba
Sposób przygotowania:
Na patelni teflonowej rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego. Do miseczki wbijamy delikatnie jajko. Gdy patelnia będzie odpowiednio rozgrzana, kładziemy na niej foremkę silikonową, a następnie przelewamy jajko z miseczki do foremki. Posypujemy jajko solą, pieprzem i szczypiorkiem. Smażymy na niedużym ogniu (czas smażenia zależy od tego, jakie lubimy jajko, ja przepadam za jajkiem bardzo ściętym, datego poza dłuższym smażeniem, zakrywam również jajko pokrywką, żeby żółtko bardziej się ścięło).
Jajka podajemy z tostowanymi kromkami chleba posmarowanymi masłem.