- silikonowa nakładka na rączkę garnka
- 1 brokuł
- 2 duże ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- garść pestek słonecznika i dyni
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- sól i pieprz
- zioła do smaku (świetnie sprawdza się oregano)
- łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
Na rączkę garnka zakładamy nakładkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej pokrojoną cebulę i rozciśnięty czosnek. Następnie wrzucamy pokrojone ziemniaki, marchewkę oraz różyczki brokuła i podsmażamy przez około minutę. Następnie zalewamy warzywa litrem bulionu. Garnek przykrywamy nakrywką i gotujemy aż do miękkości warzyw. Gdy zupa jest gotowa, miksujemy ją blenderem i dodajemy śmietanę, sól i pieprz. Pestki słonecznika i dyni prażymy na suchej patelni i dodajemy do zupy.